Povratak

Nimfe u jatu i uspješno parenje | Prepoznavanje spola kod nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam šest nimfi, sve su u paru. Stavila sam sijeno i korpicu, hoće li one izleći jaja? Željka

O: Nimfa (lat. Nymphicus hollandicus) je najmanja papigica iz velike porodice kakadua. Danas je nimfa jedini predstavnik roda Nymphicus, a donedavno se smatrala ćubastim papagajem ili malenim kakaduom. Zemlja porijekla nimfe je Australija, gdje naseljavaju suha ili polusuha područja, koja su smještena u blizini izvora vode. Ova nomadska ptica se seli na mjesta gdje ima vode i hrane. U prirodi ih se najčešće može vidjeti u parovima ili jatima. Ponekad ih se skupi na stotine oko jednog pojilišta.

Nimfa je jedina vrsta kakadua, koja svoj prvi podmladak može imati već na kraju prve godine života i, uz tigricu, je najviše uzgajana australska papiga.

Prirodna boja tijela joj je tamnosiva, na glavi ima kukmu, a perje oko ušnih otvora joj je narančaste boje.

Mužjakovo lice, čelo i prednje perje u kukmi su žarkožute boje. Unutarnji dio repa i podrepak su crno obojeni, a mala letna pera su bijela. Ženka ima sivožutu glavu. Vanjski rub u krilu je bijele boje, a donja strana repa ima sivobijele pruge boje mramora. Siva boja je kod ženke svjetlije nijanse, ali to nije pravilo. Mladi ptići su zagasitijih boja. Sva gore navedena spolna obilježja nisu 100% sigurna. Jedini način sigurnog utvrđivanja spola jest palpacija zdjelične kosti. Razmak između kostiju zdjelice je kod ženki veći, iz razloga što na taj način lakše snesu jaja.

Nimfe postaju spolno zrele nakon navršene godine starosti. Razmožavaju se tijekom cijele godine uz uvjet da temperatura u prostoriji za uzgoj uvijek iznosi više od 15°C. Mogu se uzgajati u kolonijama sa srodnicima, ali tada im je potrebna površina od 1,5 kvadratnog metra po paru. Najbolji rezultati se postižu uzgojem u boksevima veličine 80x80x100 centimetara, svaki par zasebno.

Nimfe su dobri roditelji i vrlo plodne papige pa je moguće da u jednom leglu othrane i po šest mladunaca. Zato ih treba obilno hraniti uobičajenom i dopunskom hranom uz dodatak vitamina i minerala. Stoga, mjesec dana prije početka uzgoja parove treba dodatno prihranjivati te im omogućiti stjecanje kondicije letom u većim krletkama. O tome sam opširnije pisala u prijašnjem odgovoru, naslovljenom Uspješno parenje nimfi / Prehrana nimfi i dodaci u vrijeme razmnožavanja.

Gnijezdo se može izraditi od drvenog sanduka ili šperploče, s okruglim otvorom promjera 8 cm. U prostoru gdje ima više parova ,svakom paru treba staviti po dvije kućice. Za stelju im je najbolje pripremiti mješavinu od strugotine, mekanog lišća, trave i mahovine, i to tako da se desetak dana prije postavljanja u gnijezdo sve počne sušiti. Debljina treba biti oko deset centimetara.

Ženka nimfe obično polaže između četiri i šest jaja, ponekad i više, i to tako da jaja leže svaki drugi dan. Na jajima sjede oba roditelja, a mladunčad se izleže nakon 19 do 21 dana. Nakon četiri do pet tjedana mladi napuštaju gnijezdo. Mužjak ih hrani još dvadesetak dana, a ženka u to vrijeme obično već polaže nova jaja na kojima sama sjedi. Nakon maksimalno tri uzastopna legla preporučuje se odmor objema papigicama koji bi trebao trajati najmanje pet mjeseci.

Mladunce treba hraniti posebno namijenjenom tvorničkom hranom te tvrdo kuhanim jajima pomiješanima s grizom i mrkvom. Možete im davati i suhi kruh namočen u mlijeko, a neki im uzgajivači kao dopunsku hranu daju i adaptirano mlijeko za bebe. O istoj temi pisala je i moja kolegica, pod naslovom Preduvjeti za uspješno izlijeganje jaja / Nimfe bacaju gnijezdo van iz krletke.

Nadam se da će Vam ove infomacije biti korisne.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr